Aproximativ 2.000 de conserve din carne de vită Ardealul care conțin și carne de cal au ajuns în consum, pentru că nu au mai putut fi retrase de pe piață și blocate în depozite, informează MEDIAFAX.
„SC Producție Ardealul SRL a dispus încă de pe 8 martie 2013 retragerea de la comercializare a două loturi de conserve de carne de vită Ardealul, cu data de expirare 5 decembrie 2014 și 15 ianuarie 2015, ca măsură preventivă. Datorită unui sistem de trasabilitate foarte bine pus la punct, practic, cea mai mare parte din cantitatea totală de 30.000 de conserve din loturile suspectate nu a ajuns în consum și nici pe rafturile retailerilor, peste 93% din cantitate fiind blocată în depozite”, se arată într-un comunicat al Producție Ardealul.
Cu alte cuvinte, restul de 7% din cele 30.000 de conserve, adică aproximativ 2.100 de conserve, sunt fie deja cumpărate de populație, fie în rafturile magazinelor. Și cum producătorul nu are niciun motiv să lase pe rafturi conserve cu carne de cal, se poate deduce astfel că toate cele 2.100 au fost deja cumpărate.
Potrivit comunicatului, rezultatele analizelor cantitative indică faptul că în cazul celor două loturi de conserve de carne de vită Ardealul, materia primă folosită „a intrat accidental în contact cu carne de cal în exteriorul companiei”, respectiv pe fluxul de aprovizionare a fabricii. Analizele oficiale au fost efectuate de laboratorul de referință la cererea ANSVSA, în urma rezultatelor Autoritatea anunțând că a închis alerta pe aceasta suspiciune.
Potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul ANSVSA, în urma unui sistem de autocontrol al companiei, în data de 08.03.2013, au fost prelevate probe și transmise la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, care au confirmat prezența de ADN specific de cal în procent de 1%, în produsul „Conserve carne vită 300 g”.
„Conform prevederilor legislației europene aceasta înseamnă că a avut loc o contaminare pe parcursul lanțului de distribuție a cărnii care a intrat în procesare și se infirmă suspiciunea de fraudă”, se arată în comunicat.
Deși conservele nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică, spun reprezentanții Producție Ardealul, firma consideră situația inacceptabilă față de standardele interne de calitate și, ca urmare, produsul din loturile respective nu va fi repus în vânzare.
„Decizia se înscrie în linia măsurilor luate deja de la apariția primelor suspiciuni, când producătorul a acționat responsabil și a hotărât blocarea produselor în depozite. În fabricarea celor două loturi de conserve de carne de vită a fost utilizată materie primă furnizată de Optimeat SRL, însoțită de toate documentele amintite, pe care compania noastră le-a pus deja la dispoziția autorităților competente. SC Producție Ardealul va continua demersurile pentru a stabili factorii care au generat această neconformitate pe lanțul de aprovizionare”, au spus reprezentanții producătorului de conserve.
Firma Producție Ardealul, deținută de grupul norvegian Orkla, a anunțat cu patru zile în urmă că a cerut retragerea de la vânzare a conservelor cu carne de vită „Ardealul”, produse la fabrica din Covasna, deoarece există suspiciunea că acestea conțin carne de cal.
La momentul respectiv firma a anunțat că loturile au conținut 30.000 de cutii de conserve carne de vită, din care aproximativ 80% erau blocate în depozite.